|
Rozkład i zaształowanie wyposażenia jachtu i sześciu
osób załogi na tak małej powierzchni to szczególny problem. Zwłaszcza
z uwagi na obecność na pokładzie tratwy ratunkowej oraz konieczność
zamontowania kuchenki na przegubie. Z naszych doświadczeń wynika,
że jedyne miejsce dla kuchenki, to pierwsza przestrzeń między ławkami
przed bezanmasztem. Bliżej dziobu jest już skrzynka mieczowa, a
dziób jachtu wykonuje zbyt gwałtowne ruchy na fali.
Nasza kuchenka to prosta konstrukcja
wykonana ze zwykłej stali dla potrzeb rejsu. Posiadała jeden palnik
i okrągłą osłonę z blachy, która chroniła garnek przed spadnięciem
i jednocześnie stanowiła osłonę płomienia przed wiatrem.
Tent rozpięty na dziobie dawał niewielkie
schronienie przed deszczem, ale przede wszystkim stanowił osłonę
przed spadającymi na pokład bryzgami w czasie ciężkiej pogody. Jego
plandeka została przyklejona taśmą do burt. Niezbędne kazało się
również wycięcie niewielkiego okienka dla potrzeb prac na dziobie
(stawianie i zrzucanie foka, cumowanie itp.) W czasie
płynięcia było ono zaklejone taśmą.
|
|
|
FORPIK jedzenie,
śpiwory |
|
Tent dziobowy, zaklejane
okienko |
GROTMASZT |
Ubrania ratunkowe, żagle,
odbijacze, liny |
Tratwa ratunkowa |
|
Pompa zęzowa |
Rzeczy załogi, gitara,
koło ratunkowe |
Wiosła |
Sprzęt fotograficzny i
filmowy |
SKRZYNIA
MIECZOWA |
Kambuz, sprzęt kuchenny |
Butla z gazem |
Jednopalnikowa kuchenka
na przegubie |
Pława EPIRB
(pod ławką) |
Gaśnica (pod ławką) |
BEZANMASZT |
Wolne miejsce |
Kompas |
ACHTERPIK
sprzęt nawigacyjny, jedzenie |
Koło ratunkowe |
|
|
|
|